2 Dakika Okuma Süresi

Bir Akdeniz Esintisi: Şakşuka Tarifi

Akdeniz denince akla deniz, kum ve güneşin yanında muhteşem lezzetler de geliyor. Eşsiz lezzetlere ev sahipliği yapan bölgenin en meşhur yiyeceklerinden biri de şakşuka! Bu ünlü lezzeti yiyenler unutamıyor ve tadına doyamıyor. Peki, unutulmaz şakşuka nasıl yapılır? Tarifi okumaya devam ederek hem lezzetli hem de sağlıklı şakşukanın püf noktalarını öğrenebilirsiniz!
Bu İçerikte Neler Var?
Şakşuka Nasıl Yapılır?
Şakşuka Yapımı Püf Noktaları
Şakşuka ile En İyi Neler Gider?
KategoriMeze
Porsiyon3
Kalori166.49 kcal
Hazırlama Süresi35 dk
Pişirme Süresi20 dk
Toplam Süre55 dk
Besin Değerleri
Serving:100g
Carbohydrates:2.92g
Fat:4.95g
Potassium:211.26mg
Vitamin C:19.84mg
Iron:0.45mg
Calories:166.49kcal
Protein:1.08g
Sodium:52.74mg
Vitamin A:51.55IU
Calcium:13.08mg
Bir Akdeniz Esintisi: Şakşuka Tarifi Nasıl Yapılır
Malzemeler
Hazırlanışı
Malzemeler
Hazırlanışı
Yemeği yaparken ilk olarak alacalı şekilde patlıcanları küp küp doğrayın.Daha sonra tuzlu soğuk su içerisine patlıcanları koyup acı sularını atmalarını bekleyin.Patlıcanlar acı sularını salarken diğer sebzeleri küp küp doğrayın.Tüm sebzeleri sırasıyla kızartma yağı içerisinde kızartın.Sos için gereken domatesleri küp küp doğrayın.Sos tavası içerisine bu domatesleri yağ ve tuzla pişirin.Sos içerisine sarımsak, tuz ve isteğe bağlı olarak karabiber, bir tutam şeker ekleyin.Hazırladığınız sosu, kızarmış sebzelerin üzerine dökün ve mezenizi servis tabağına alın.
Image

Şakşuka Nasıl Yapılır?

Patlıcan sevenlerin favori tarifleri arasında yer alan şakşuka, Türkiye’nin en bilinen lezzetlerinden biri. Şakşuka nedir, sorusuna verilecek en uygun yanıt kızarmış sebzeler ve domates soslarıyla kaplanmış bir Akdeniz mezesi açıklaması oluyor. En keyifli mezelerden biri olan şakşukayı farklı yörelerde görmek mümkün. Çok sevilen ve sıklıkla tüketilen bu lezzeti yapmak için ise bazı püf noktaları bilmek gerekiyor. Bir Akdeniz mezesi olsa da her bölgeye yayılan bu mezeyi yapmak için kabak, patlıcan, patates gibi besleyici sebzelerden faydalanılıyor.

Adım adım ilerlenmesi gereken bu yemekte asıl dikkat edilmesi gereken nokta ise sebzelerin yağ çekmemesi. Wok tava içerisinde kızartılan sebzeleri aşırı yağa boğmamak bu nedenle önem taşıyor. Besleyiciliğini kaybetmemesi için bu adıma dikkat ederek sos ve sebzeleri birleştirdikten sonra bir servis tabağı içerisinde lezzetiyle dillere destan şakşukayı servis etmek mümkün oluyor.

Kışlık şakşuka nasıl yapılır, sorusu da yanıtı sık araştırılan konular arasında yer alıyor. Konserve şakşuka yapımı için mezeyi bol yağla hazırladıktan sonra kavanoza doldurmak ve kapağını sıcak suyla sıkıştırmak gerekiyor. Bu işlem sonrasında elde edilen kavanozlarla birlikte kışlık konserve şakşuka nasıl yapılır sorusu yanıt buluyor.

Şakşuka Yapımı Püf Noktaları

Şakşuka meze tarifi yapımında takip edilmesi gereken bazı önemli adımlar bulunuyor. Bunlardan ilki patlıcanların acı suyundan kurtulmak oluyor. Sebzeyi Karaca şef bıçakları ile doğrar doğramaz kızartmak, yemeğin tadında acılaşma oluşturacağı için önerilmiyor. Bu nedenle içine tuz atılan bir kap su içerisinde bir süre patlıcanları bekletmek gerekiyor.

Önemli bir diğer adım ise sebzeleri aynı anda kızartma yağı içerisine atmamak. Her sebzenin pişme süresi kendine özel olduğu için aynı anda yağa atılmaları halinde kimisinin çok pişme kimisinin ise çiğ kalma ihtimali oluyor. Bu nedenle kızartma adımlarını da dikkatli bir şekilde gerçekleştirmek önem taşıyor.

Lezzetli bir şakşuka için sos yapımına da dikkat etmek gerekiyor. Daha kıvamlı bir sos elde etmek için domatesleri rende yardımı ile rendeleyebilirsiniz. Böylece daha akışkan ve yumuşak bir sos elde edebilirsiniz.

Image

Şakşuka ile En İyi Neler Gider?

Şakşukanın yanına gidecek pek çok yemek bulunsa da en güzel eşlikçisi pirinç pilavı olarak kabul ediliyor. Sevilen bir meze olması ve masada eşlikçi olarak tercih edilmesi sayesinde özelleştirilmiş tüm menülerle uyum sağlayan şakşuka, farklı mezelerle ve salatalarla birlikte de servis edilebiliyor.

Şakşukanın yanında yapılabilecek yemekler arasında;

Makarna,

Yoğurtlu mezeler (atom, haydari, tarator vb.),

Kıymalı patates yemeği,

Bulgur köftesi gibi seçenekler yer alıyor.

Şakşuka ile süslenmiş masalarda muhakkak tamamlayıcı bir karbonhidrat kaynağına ihtiyaç duyuluyor. Bu noktada bulgurlu ya da garnitürlü pilav da sık tercih edilen seçenekler olarak öne çıkıyor. Şakşuka tarifi, her yemekle uyumlanabilir olması sayesinde hazırlanan tüm menüler içerisinde yer alabiliyor.

Image
Bıçak Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Önceki Yazı
Bıçak Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Birbirinden Lezzetli Pratik Çay Saati Tarifleri
Sonraki Yazı
Birbirinden Lezzetli Pratik Çay Saati Tarifleri